13 apr

Muziek en samen zingen trekt je uit dementie?

De Oranje Man_Liedjes van toen
Normaal zit mevrouw alleen maar passief in haar stoel en nu zingt ze ineens volop mee!? Midden in een lied speel ik een verkeerd akkoord en ineens zit mevrouw rechtop terwijl ik daarvoor niet kon waarnemen of ze er nou echt bij was!

Ik treed regelmatig op bij mensen met dementie en vaak zie ik hoe ze ineens opleven als ze weer liedjes herkennen en zomaar mee kunnen zingen. Liedjes bijv. als “Het dorp”, “Falderie, faldera” & “Sophietje”.

Hoe werkt het brein?
Ik vind het interessant wat dat nou is en precies doet met mensen en lees hier veel over en volg ook de media. De laatste tijd is weer regelmatig Prof. Dr. Erik J.A. Scherder in het nieuws en bij De Wereld Draait Door. Hij is hoogleraar Klinische Neuropsychologie en doet onderzoek naar de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein. Erik Scherder verzorgde ook een reeks van 3 colleges tijdens DWDD University over het brein.

Ik vind het prachtig om te volgen. Ik vind het mooi om te zien hoe hij op enthousiaste wijze en ook voor mij begrijpelijke taal verteld over hoe dat nou allemaal samenhangt en werkt in het brein.
Muziek, samenspelen en samen zingen verbindt en versterkt de sociale contacten en heeft een sterke invloed op het brein. Het zorgt voor verwondering, vertedering, ontroering en blijdschap.

Contact maken
Persoonlijk let ik altijd heel erg op of ik contact heb met de aanwezige mensen. Ik doe dit door een praatje, een geluid te laten horen, oogcontact te maken en op hen af te stemmen. Ook daag ik ze graag uit mee te doen. Ik let dan ook goed op of het gewenst is, of ik dichterbij komen of juist liever niet. Vaak merk ik dat aan de ogen of lichaamssignalen.

Het mooiste is wanneer ik ze uitdaag met de beginregel van een liedje. Dan zie ik opeens dat ze het liedje kunnen meezingen en de tekst als vanzelf komt. De blijdschap hierover waarmee ze zowel zichzelf als de aanwezige familie of begeleiding verrassen. Deze vertellen achteraf dat ze niet wisten dat diegene daar nog toe in staat was omdat hij/zij de laatste tijd behoorlijk passief was geweest. Helemaal mooi was laatst bij een optreden toen iemand ineens zijn mondharmonica pakte en zomaar ging en kon meespelen.

Genieten
Van dit soort momenten geniet ik enorm. Als het lukt om het contact te maken en de mensen weer zijn uitgedaagd en een mooie middag met elkaar hebben gehad.
Erik Scherder verklaarde dat dit komt doordat samen zingen/samen doen de dikte van breinschors op een positieve wijze verandert. Hierdoor kunnen mensen weer langer bewust en actief zijn en meedoen.

Zulke wetenschappelijke bewijzen vind ik prachtig maar ik let toch vooral gewoon op hoe en of mensen na afloop enthousiast vertrekken. Dat is voor mij genoeg bewijs dat het een heel mooi iets is geweest.

Wat zijn jouw ervaringen en Tips?
Wat zijn voor jou herkenningsmomenten dat mensen genoten hebben en heb je nog tips hoe jij mensen uitdaagt en erbij betrekt? Ik lees ze graag hieronder!

Fijne dag en graag tot ziens!
Wilhelmus de Oranje Man

4 thoughts on “Muziek en samen zingen trekt je uit dementie?

  1. Leuk blogartikel over dementie en zingen en hersens!
    Herkenbaar! Sowieso het spel van contact maken met je doelgroep/publiek; onze hersens zijn oerkoek/oermassa met een intelligente eigenzinnige periferie, maar vol primaire behoeften.
    Leuk je blogjes af en toe te lezen. Je bent een van de weinigen waarvan ik de mailtjes niet linea recta de prullenbak in schuif 😉 Je doseert het goed.
    Ook hersenzaak: Too much data en prikkeling in deze wereld…

  2. Heb genoten van het “Vlinderliedje”. Vind het iedere keer weer leuk als je zo bij me binnenkomt met ervaringen en het lied van de maand.
    Dank ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *